Terug 

Jan Willem van Borselen was een zoon van de onderwijzer en directeur van het Waalse weeshuis te 's-Gravenhage Pieter van Borselen en Cornelia van den Ing. Naast onderwijzer was zijn vader Pieter van Borselen ook een niet onverdienstelijk schilder van landschappen en stadsgezichten.
Op 13 mei 1863 trouwde hij te 's-Gravenhage met de toen twintigjarige Anna Josina Gerardina Doeleman


Jan Willem van Borselen was een leerling van zijn vader Pieter van Borselen en van Andreas Schelfhout. Théophile de Bock en Timotheus Wilhelmus Ouwerkerk behoorden tot zijn leerlingen. Van Borselen is vooral bekend om zijn winderige Hollandse polderlandschappen met water en bomen. Het Stadsmuseum Woerden bezit werk van Van Borselen en heeft in 2002 een tentoonstelling met de titel "Wind en Wilgen" aan hem gewijd. Ook het Amsterdamse rijksmuseum bezit werken van Van Borselen. Hij was lid van de Hollandsche Teekenmaatschappij en Pulchri Studio in Den Haag. Hij was bestuurslid van de Société Royale Belge des Aquarellistes en van het Koninklijk Genootschap van Nederlandsche Aquarellisten, waarvan hij medeoprichter was.


Tot de Haagse School behoorden onder andere Hendrik Willem Mesdag, Jozef Israëls, Anton Mauve, Jacob Maris, Willem Maris en Johannes Bosboom.